رعایت اصول اخلاقی پژوهش، گامی مثبت جهت ارتقای کیفیت سلامت
مدیر تحقیقات و فناوری دانشگاه، رعایت اصول اخلاقی پژوهش در مراحل مختلف مطالعات را گامی مثبت جهت ارتقای کیفیت سلامت عنوان کرد.
دکتر میر سعید عطارچی- مدیر تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان طی گفت و گوی اختصاصی با روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه؛ با بیان اینکه مقوله اخلاق در عرصه سلامتی نقش بسزایی داشته و در حوزه های آموزش، پژوهش و خدمات باید در سرلوحه کار قرار گیرد، افزود: شتاب روز افزون پیشرفت دانش زیست پزشکی، مرهون تحقیقاتی است که روی موجودات زنده، انسان و محیط اطرافش انجام می گیرد، اما این پیشرفت ها گاهی با آسیب هایی برای آزمودنی ها همراه بوده است که می تواند سلامت و حقوق افراد یا آزمودنی را به مخاطره بیاندازد و بر این اساس رعایت حقوق آنها به عنوان یک ضرورت مطرح می باشد.
دکتر عطارچی اظهار داشت: پژوهش انسانی بایستی پاسخگوی نیازهای بهداشتی جمعیت یا جامعه ای باشد که در آن انجام می گیرد و مقتضیات اخلاقی فقط زمانی برآورده می شود که مداخلات موفقیت آمیز یا دیگر منافع حاصل از چنین پژوهش هایی در اختیار جامعه قرار گیرد.
مدیر تحقیقات و فناوری دانشگاه گفت: به منظور تامین مقتضیات اخلاقی، پژوهشگر، موظف به انجام تعهدات خویش است و در صورت بروز تضاد منافع بالقوه، باید آنرا برای کمیته های اخلاقی و حتی در انتشار آشکار سازد.
وی بیان کرد: پژوهش ها باید مشکلات جامعه را حل نمایند و با موازین اخلاقی مطابقت داشته باشد. در واقع پژوهش ها باید نیاز محور باشد و همچنین اصول اخلاقی پژوهش در مراحل مختلف مطالعات رعایت گردد تا گامی مثبت جهت ارتقاء کیفیت سلامت جامعه برداشته شود.
دکتر عطارچی یادآور شد: کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه های علوم پزشکی با هدف حفاظت از حرمت، حقوق، سلامت و ایمنی شرکت کنندگان در پژوهش و پژوهشگران و رعایت عدالت در توزیع منافع و خطرات بالقوه ناشی از پژوهش تشکیل شده است.
مدیر تحقیقات و فناوری دانشگاه تصریح کرد: جهت دستیابی به حفظ شأن و کرامت والای انسانی، باید موازین شرعی، حقوقی و اخلاقی در تمامی پژوهش های کیفی، علوم پایه، مداخله ای، کارآزمایی بالینی و ... رعایت شود و در این راستا باید فرهنگ استفاده از مشاورین اخلاقی و حقوقی در تحقیقات را ترویج دهیم.
نظر دهید